fbpx
O wszystkimOdżywianie

Moje przepisy odc. 5

dodany przezKamil Timoszuk 19 września 2013 2 komentarze

Dawno nie było nic o gotowaniu. O moim gotowaniu. Więc przyszła pora aby to zmienić bo przecież niemal codziennie gotuję, a więc materiałów na teksty nie brakuje. Tym bardziej, że ostatnio zacząłem trochę kombinować. Wszystko z racji pewnej nudy jaka mi się wkradła do kuchni.

Stan i uczucie nudy jak wiele osób wie to jedno z gorszych uczuć jakie można doświadczyć. Szczególnie osoby aktywne miewają z tym spory problem jeśli takowy stan im się jakimś cudem przyplącze. Jednak ten stan nie musi dotyczyć tylko i wyłącznie szeroko pojętego życia, ale także i poczynań w kuchni. W tym drugim przypadku grozi to często tym, że jeśli nie wiemy co danego dnia zjeść albo czegoś już nie chcemy jeść, to istnieje duża szansa na to, że złapiemy w pierwszej kolejności za coś niezdrowego. Ja jednak chciałbym za wszelką cenę do tego nie dopuścić dlatego ostatnio zacząłem szukać nowych rozwiązań. I tak oto trafiłem na pewne danie obiadowe, które w wykonaniu jest proste jak drut a jest zdrowe i smaczne. Przynajmniej dla mnie 😉

Sałatka makaronowo-kurczakowa z warzywami

Makaron z kurczakiem

Składniki:

Kurczak lub ewentualnie indyk

Makaron pełnoziarnisty

Warzywa różnej maści

Jogurt naturalny 0%

Sposób przygotowania tak jak już wspomniałem jest bardzo prosty. Mianowicie świeżego kurczaka lub indyka kroimy w małe kawałki i wrzucamy na chwilę na patelnię. Wcześniej jeśli ktoś ma ochotę może go sobie mniej lub bardziej przyprawić. W międzyczasie gotujemy pełnoziarnisty makaron, którego ja osobiście zacząłem używać dopiero od niedawna. Nie wiem czy zaprzyjaźnię się z nim na dłuższą metę ale na razie pasuje mi ten związek. Jak to na początku każdej nowej relacji 😉

Kiedy drób oraz makaron dojdą czyli usmażą się i ugotują to wrzucamy to do jednego naczynia. Następnie dodajemy do tego świeże warzywa czyli w moim przypadku są to przede wszystkim ogórki, pomidory oraz papryka. Jeśli ktoś to zauważył to specjalnie dziś nie podaję żadnych proporcji z racji tego, że zależą one od tego czy robimy sobie jedzenie na chwilę obecną czy też do przodu. Ja, tak jak już pisałem pewnie parę razy, zdecydowanie preferuję gotowanie hurtowe czyli za jednym razem na kilka posiłków. Tak dla oszczędzenia sobie czasu, którego w obecnych realiach nikt nie ma zbyt wiele.

Wracając więc jeszcze do sałatki mieszamy wszystko razem ze sobą i to by było na tyle. Widziałem i sam nawet kilka razy stosowałem patent polegający na dodaniu do tej mieszanki trochę jogurtu naturalnego. Wszystko po to aby owa sałatka nie była zbyt sucha. Ten patent sprawdza się przede wszystkim wtedy, kiedy właśnie robimy sobie porcje na 2-3 dni. Drugiego czy trzeciego dnia makaron czy kurczak nie jest już tak soczysty jak na początku, a więc dobrze to złamać właśnie za pomocą jogurtu. Można też eksperymentować także z przyprawieniem jogurtu, a wtedy to także może zmienić postać potrawy. Jeszcze jedną zaletą tego jedzenia jest fakt, że nadaje się ono idealnie do przenoszenia w pojemnikach i tym podobnych.

Tak więc do dzieła i smacznego!