O wszystkimOdżywianie

Paula na ostro – Odcinek 5

dodany przezPaula Tadla 12 maja 2017 0 Komentarzy

Jest tu ktoś w posiadaniu wolnowaru? Często się kurzy? Brakuje wam pomysłu na użytkowanie? Ja korzystam z niego bardzo często. Sprzęt jak dla mnie pełni sporo pożytecznych funkcji. Wyciąga z mięsa i warzyw stopniowo przez kilka godzin, właściwości odżywcze . Dlatego jestem jak najbardziej na tak! Mój numer jeden z 10 sprzętów kuchennych .

Niżej podam wam mój przepis na gulasz wołowy z warzywami i ciecierzyca. Ja serwuję go z makaronem zero, ryżem, bądź też zjadam tak bez niczego.

Gulasz mięsny w wolnowarze

Składniki:

1 kg mięsa wołowego mielonego
500 gr mięsa z indyka mielonego
Pół główki czosnku
3 papryki (zielona, żółta, czerwona)
Puszka czerwonej fasoli (mała)
Czerwona cebula (2 sztuki)
Ciecierzyca w puszce
Groszek cukrowy 250 gr (dostępny w Makro)
Kukurydza mała puszka

Wykonanie: Mięso myję i mielę sama w domu. Jeśli kupujecie w sklepie, proście o zmielenie na miejscu. Cebulę obieram, kroję w kostkę i to samo robię z czosnkiem i papryką. Mięso doprawiam solą himalajską, pieprzem cytrynowym, ziołami dalmatyńskimi, pietruszką i lekko ziarenkami smaku. Na patelnię daję łyżeczkę oleju kokosowego (mało ponieważ mięso puści tłuszcz), obsmażam lekko mięso z cebulą i czosnkiem. Odsączam w durszlaku i daję do garnka. Wrzucam też resztę rzeczy ale nie wszystko – każdego warzywa po pół puszki. Po wymieszaniu zalewam szklanką wody i dodaję swoich przypraw. Puszczam w wolnowarze na jakichś 6h, zazwyczaj na noc. Wtedy też rano czeka na mnie pyszna niespodzianka 😉