O wszystkimOdżywianie

Paula na ostro – Odcinek 3

dodany przezPaula Tadla 25 lutego 2017 0 Komentarzy

Po tym jak udało mi się wynaleźć rożne zioła, zaczęłam eksperymentować w kuchni. Przepis ten powstał przez przypadek. Otworzyłam szafkę i szukałam co z czym można dobrze połączyć. Powiem brzydko, brałam co popadnie i ryzykowałam co wyjdzie.

Ćwiartki kurczaka z czosnkiem w ziołach Dalmatyńskich. Jedna z moich ulubionych mięsnych dań. Dlaczego akurat to? Może dlatego że kocham czosnek. Dobrze doprawiony, chrupiąca skórka z batatami jest po prostu jak znalazł! Mam tu taki mój przepis na dobrego „pierzaka”. Dlatego zapraszam was do kuchni! 🙂

Pierzasty z czosnkiem i ziołami

Składniki:

4 ćwiartki z kurczaka
Główka czosnku
Papryka słodka
Zioła dalmatyńskie
Zioła greckie
Pieprz cytrynowy
Koper/rukola

Wykonanie tej potrawy nie jest trudne. Zaczynam wszystko od umycia mięcha i podzieleniu go na „pałki” i brzuszki. Następnie wycieram, nacinam głębokie dziury i wciskam tam obrane ząbki czosnku. Wszystko posypuję przyprawami wedle uznania. Tak przygotowaną główną część dania, wkładam do naczynia żaroodpornego i do lodówki na parę (5-6) dobrych godzin. Wszystko po to aby przeszło ono dobrze czosnkiem. Gdy nadchodzi pora pieczenia to rozgrzewam piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem. Piekę to jakąś godzinę, do 80 minut. W zależności od stopnia chrupkości skórki. Musicie pamiętać aby co jakiś czas przewracać mięso szczypcami. Nie podlewajcie go niczym, chyba że wolicie duszone. Po wyjęciu wszystkiego z pieca mięso możecie podać na przykład z batatami. Smacznego! 🙂