O wszystkimOdżywianie

Moje przepisy odc. 8

dodany przezKamil Timoszuk 12 lutego 2014 2 komentarze

Czasami jest tak, że niektóre działy na moim blogu są bardziej przeze mnie dopieszczone, a inne na tym w naturalny sposób cierpią. Jednak chcąc zachować swoistą równowagę w tym ekosystemie trzeba dbać o wszystko. I dlatego też dziś będzie o jedzeniu, o którym już jakiś czas nie było.

Tak się też składa, że okazja ku temu nadarzyła się dziś sama. Mianowicie, naszła mnie nieodparta ochota na wprowadzenie w życie przepisu, jaki widziałem już jakiś czas temu. Tak się jakoś zawsze składało, że nie było go czasu wykonać. Dziś jednak i czas był, i wszystkie składniki i ochota do zrobienia tego. A jak się później szczęśliwie okazało, jest to niezwykle proste i bardzo dobre danie.

Tortilla z kurczakiem domowej roboty

Tortilla

Składniki:

Kilka placków pszennych

Pierś z kurczaka

Cukinia

Papryka

Pomidory

Oliwki

Orzechy

Przyprawy

Wykonanie tego dania jest banalnie proste, i nawet ktoś mało doświadczony w kuchni powinien spokojnie dać radę je zrobić. W wersji dla bardziej doświadczonych kucharzy, placki w które będzie zawinięta reszta, można wykonać samodzielnie. Ja jednak poszedłem po trochę mniejszej linii oporu i kupiłem gotowe, których także jest sporo rodzajów. Gdy to już mamy załatwione przechodzimy do wykonania farszu. Ten w mojej wersji składa się z kurczaka, którego podsmażamy na patelni w pierwszej kolejności. Gdy jest on już dobrze przypieczony na patelnię dorzucamy warzywa. Tu wydaje mi się, że jest duża dowolność ale głównym warzywem jest cukinia. To właśnie ona po podduszeniu na patelni puszcza sok, a tym samym robi bazę do swoistego sosu. W dalszej kolejności dorzucamy pomidory oraz paprykę. Jeśli ktoś lubi, to może także dodać oliwki. Ja nie jestem ich fanem, dlatego tez sobie odpuściłem. Wolałem dorzucić trochę więcej przypraw na to konto. Chcąc aby nasza potrawa była bardziej chrupiąca, na sam koniec możemy do niej dodać trochę, mniej lub bardziej pokruszonych orzechów – w zależności od indywidualnych upodobań.

Tak przygotowany farsz, nakładamy na tortillę wyłożoną sałatą i zawijamy tak aby nam się nie rozpadła. Ja w swojej wersji sałaty nie użyłem, ponieważ sałata jest jednym z tych niewielu warzyw, jakich po prostu nie toleruję w swoim jadłospisie. Za każdym razem kiedy ja jem mam wrażenie jakbym jadł papier. I nie jestem pozbyć się tego niefajnego odczucia już wiele lat. Wam wszystkim, którzy takich problemów nie mają, myślę, że wersja z sałatą będzie bardziej smakować. Smacznego!